Polgárdi Város
Polgárdi Város
Polgárdi Város
  • 0
  • 1
  • 2

Turisztika

MIT ÉRDEMES MEGNÉZNI POLGÁRDIBAN?

ORSZÁGOS HÍRŰ BATTHYÁNY LAJOS EGÉSZ ALAKOS SZOBRA

Polgárdiban, a városháza melletti kis parkban áll Magyarország második egész alakos, gróf Batthyány Lajost mintázó szobra. Az Illésházáról származó Nagy Benedek szobrászművész alkotását az ezredfordulón, épp 2000-ben leplezték le és azóta a település egyik fontos jelképe, amelynek szomszédságában - vagy épp a szobor előtt - számos nemzeti ünnep és egyéb hagyományos rendezvény zajlik. Sokan azt hitték, nincs is a Kárpát-Medencében még egy olyan szobor, mely Magyarország első miniszterelnökének alakját teljes nagyságában ábrázolta volna. Pedig a múlt században, Polgárditól nem is olyan messze, Batthyány Lajos első egész alakos szobrát elkészítette már a székesfehérvári Bory Jenő, még 1913-ban. (A másik szobor a Vas vármegyei Sárvár mellett, Ikerváron található a gróf egykori kastélya mellett.)

 

A BATTHYÁNYI CSALÁD NYUGHELYÉT POLGÁRDI SZÍVÉBEN ŐRZIK

Mégpedig a város központjában, a katolikus temetőben lévő Mindszentek Temetőkápolnában. Itt nyugszik a tudományok és művészetek pártfogója, gróf Batthyány Géza és Emanuella nevű házastársa. Itt fekszik a harmincéves korában elhunyt ifj. Batthyány Géza és Batthyány Lajos fiumei kormányzó, valamint házastársa, id. Andrássy Gyula leánya, Andrássy Ilona. Továbbá a fiúk, a híres festő- és életművész Batthyány Gyula, annak házastársa, Károlyi Zsuzsanna, valamint a tisztázatlan körülmények között vasúti balesetet szenvedett fiúk, Batthyány Bálint. 

 

AZ I. VILÁGHÁBORÚS SZOBOR AZ ISKOLA MELLETT HÍVJA FEL A FIGYELMET HŐSÖK EMLÉKÉNEK MEGŐRZÉSÉRE

Farkas Béla szobrász alkotását a Kossuth utcában 1924. november 17-én avatták fel gróf Batthyány Lajos, gróf Batthyány Gyula, Nagy Pál főispán, dr. Jeszenszky Andor főszolgabíró, Simon Sándor székesfehérvári tanácsnok, Bilkei Ferenc esperes-plébános, dr. Nikola Bálint pénzügyigazgatósági titkár, Kutassy Ignác ezredes, a vitézi szék képviselője, Jeszenszky Lajos, a székesfehérvári II. vegyesdandár őrnagya, Molnár Sándor alezredes, Majoros István százados és Bárdi Mihály főhadnagy, a csendőrség képviselőinek jelenlétében. Nyolcszögletű, kettős talapzaton egy honvéd áll, jobb kezében földig hajtott, bal kezében lábhoz állított puskával. Az eredeti emlékművet egy II. világháborús emléktáblával, illetve egy 1953-as mártír emléktáblával egészítették ki.

 

A KLASSZICISTA RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOMOT SZENT ISTVÁNRÓL NEVEZTÉK EL

A két tornyos, klasszicista stílusban, a település központi helyén épült templom több átépítés után 1930-ban nyerte el mai alakját. Füle filiája 1863-ig, ekkortól önálló lelkészség volt, majd 1886-tól plébánia lett. Az oltárképet a grófi családnál egykoron tevékenykedő rajztanár, Endrész Antal festette. A több alkalommal is renovált, felújított kép Szent István Királyt ábrázolja, amint felajánlja a koronáját a Boldogságos Szűz Máriának. Itt található Batthyány István síremléke – a templom kőpadozatban.

 

A REFORMÁTUS TEMPLOM A BAROKK KORT IDÉZI

Az egyhajós, késő barokk épület 1807-1811 között épült. 1945-ben, majd azóta többször is felújították. Az oromzat sarkait vázák díszítik. Déli oldalán négyzet alaprajzú, kontyolt nyeregtetős előcsarnok található. 1873-ból származó szószékével egybeépült a kettős papi szék. A fehérmárvány úrasztala 1896-ban készült. Orgonáját a Rieger orgonagyár készítette 1911-ben.

 

ITT ÁLL MA IS KÖZÉP-EURÓPA LEGMAGASABB MAMUTFENYŐJE?

Az egykori Batthyány-kastély közelében állt, ma a parkerdő egyik régi ösvényén közelíthető meg a régen Közép-Európa legmagasabb mamutfenyőjének számon tartott ősfát. A közel kétszáz éves fát a történeti hagyományok szerint még gróf Batthyány István ültette az 1830-as években. Már 50 éves volt, amikor a mostani helyére átültették. 100 évesen magassága már meghaladta a 30 métert, törzsének kerülete pedig körülbelül 450 centiméter volt. Az időjárási szélsőségeket hosszú évtizedeken keresztül jól bírta, de a második világháború viszontagságait már nem. Állítólag villámcsapás is érte és a volt szovjet katonák odvát tűzrakóhelynek és céllövöldének is használták. Ezért aztán a régen volt nemes óriás mára már csak mint egy - a többi fa közül kiemelkedő - torzóra lehet feltekinteni, de azért a közelében állva jól fel kell néznünk, hogy a tetejét is lássuk!

 

REKORTÁN FUTÓPÁLYÁK A SPORTOS ÉLETMÓD KEDVELŐINEK

Egyre többen csatlakoznak az egészséges életmódot választók népes táborához. A „Polgárdi Zöld város” program keretében két rekortán futópálya is szolgálja a mozgás szerelmeseit. Az egyik a Kossuth utcán, a másik a Május 1. utcai ligetben található.

 

PUMPA PÁLYÁN LE, PUMPA PÁLYÁN FEL…

A fiatalos polgárdi sportközpont a sportlehetőségen túl egyedülálló közösségi teret is nyújt. A speciális pályát kezdő és haladó bringások, gördeszkások és görkorcsolyások egyaránt igénybe tudják venni. A pumpapálya (vagy angolul pumptrack) egy olyan speciális pálya, ahol nem a bringa tekerésével, hanem a súlypontunk folyamatos áthelyezésével, azaz „pumpálással” tudunk végighaladni. Dombnak felfelé felemeljük a bringát magunkhoz, lefelé pedig leeresztjük, követve a domb ívét. Egyszerű, mégis kihívást jelentő ez a gyakorlat, mivel jelentősen igénybe veszi az izmainkat és az egyensúlyérzékünket is.

Eredetileg a pumpapályákat az olimpiai sportág, a BMX versenyzés gyakorlásához hozták létre, de nagyon közkedvelt lett a kerékpáros közösségekben, ugyanis az amatőr és profi bringások egyaránt találnak benne kihívásokat és gyakorolni valót. Tovább növeli népszerűségét, hogy bringán kívül rollerrel, gördeszkával vagy görkorcsolyával is használhatóak az aszfaltburkolású pumpapályák. 

A sportközpont ma már a Budapest-Balaton kerékpárút polgárdi szakaszának egyik nevezetessége, hiszen a környéken nincs ilyen minőségű hullámpálya. Ráadásul közvetlenül mellette található egy kerékpárjavító pont is. Megközelítése a kerékpárosok számára pedig a Polgárdiban élőkön kívül mind a Balaton – Füle, Balatonfőkajár –, mind a megyeszékhely, vagy Szabadbattyán, Kőszárhegy irányából egyszerűen megoldható.

 

A BUBA (BUDAPEST BALATON) KERÉKPÁRÚT IS ÁTHALAD A VÁROSON

A BUBA polgárdi szakasza felfestett és épített szakaszokból áll. A település szélén végighaladva rajta elkerülhető az autóforgalom nagy része. Viszont összeköttetésben van a szakasz Fülei út felőli részén a - a Balaton északi részén haladó Budapest-Tapolca vasútvonalhoz tartozó - Polgárdi Vasútállomással. Illetve könnyen megközelíthető a BUBA bicikliutat elhagyva Polgárdi városának bármelyik nevezetessége, boltjai, pihenőhelyei.