Hírek

21.) TÁJÉKOZTATÓ a védelmi intézkedések betartásához


2020. 05. 21. 11:10
 
Magyarország Kormánya a 71/2020. (III.27.) Korm.rendeletével kijárási korlátozásról döntött, amely 2020. március 28. napjától volt érvényben, és - Budapest főváros és Pest megye területét leszámítva, mert ott a kijárási korlátozás fennmarad - május 3. napjáig kellett azokat betartani.

TÁJÉKOZTATÓ a védelmi intézkedések betartásához

Magyarország Kormánya a 71/2020. (III.27.) Korm.rendeletével kijárási korlátozásról döntött, amely 2020. március 28. napjától volt érvényben, és - Budapest főváros és Pest megye területét leszámítva, mert ott a kijárási korlátozás fennmarad - május 3. napjáig kellett azokat betartani.

Május 4. napjától (hétfő) Magyarország Kormánya enyhített az eddig alkalmazott korlátozásokon, és megalkotta a védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Rendelet).

A Rendelet mindenkit kötelez arra, hogy más emberekkel a szociális érintkezést - a közös háztartásban élők kivételével - a lehető legkisebb mértékűre korlátozza, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (a továbbiakban: védőtávolság) tartson.

Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

1. Üzletek látogathatóságára vonatkozó szabályok

Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható; illetve a szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, az alábbi szabályok betartásával:

1.1. Élelmiszerüzlet, drogéria, gyógyszertár

Továbbra is érvényes, hogy 9.00 óra és 12.00 óra között élelmiszerüzletben, drogériában, gyógyszertárban, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben csak a 65 év feletti személyek tartózkodhatnak (az ott dolgozókon kívül).

1.2. Piac

A településen működő piac esetén az önkormányzat határozhat meg olyan kizárólagos látogatási idősávot, amely alatt a piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják.

1.3. Vendéglátó üzletekre vonatkozó külön szabályok

Az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett, de a vendéglátó üzleten belül (az ott dolgozókat leszámítva) tartózkodni tilos. Ez alól csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása képez kivételt.

1.4. Egyéb látogatható helyek

A strand, valamint a szabadtéri fürdő; a szabadtéri múzeum és állatkert.

1.5. Maszk viselés és védőtávolság

Üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (pl. orvosi maszk, sál, kendő) kell viselni.

Kötelesek vagyunk a más emberektől a legalább 1,5 méter védőtávolságot tartani, amelynek megtartásához szükséges feltételekről a látogatható hely üzemeltetője gondoskodik (vendéglátó hely esetén asztaltársaságonként értendő a védőtávolság.)

2. Tömegközlekedés

A másik embertől tartani kell a védőtávolságot, és a tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (pl. orvosi maszk, sál, kendő) kell viselni.

A védőtávolság betartásához szükséges feltételek biztosítása a tömegközlekedés (pl. busz, vasút) üzemeltetőjének a feladata és felelőssége.

3. Levegőzés, szabadidő, sport

A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

A sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel a sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos intézkedésről szóló 170/2020. (IV.30.) Korm.rendelet (a továbbiakban: Sportrendelet) alapján megengedett.

4. Rendezvények

Vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható, de ezek során is biztosítani kell a védőtávolság megtartását (a házasuló felek kivételével).

Egyéb rendezvény helyszínén tilos tartózkodni.

Sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között tartható meg a Sportrendelet alapján.

5. Felsőoktatási intézmények

A felsőoktatási intézményt a hallgatók a rektor döntése szerinti rendben látogathatják, de a kollégium hallgatók általi látogatása tilos.
A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a rektor gondoskodik.

6. Szankció
Aki a védelmi intézkedések betartását megszegi, szabálysértést követ el, és ötezertől ötszázezer forintig terjedő pénzbírsággal kell számolnia. A Rendeletben foglalt szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.Hirdetéselőző hónapelőző hónap 2020. október következő hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

 
HirdetésKépújság

HirdetésKapcsolat
Polgárdi Város Önkormányzata

8154 Polgárdi,
Batthyány utca 132.
Tel/fax: (22) 576-230
onkormanyzat@polgardi.hu

Hirdetés