Hírek

Felkészülés a téli rendkívüli időjárási helyzetekre


2016. 11. 28. 10:56
 
November 25-én pénteken megtartotta őszi ülését a Fejér Megyei Védelmi Bizottság Dr. Simon László kormánymegbízott, a védelmi bizottság elnöke vezetésével.

 

 

A Magyar Közút NZrt. Fejér Megyei Igazgatóság tanácstermében megtartott ülésen részt vettek a bizottság állandó és meghívott tagjai, valamint a meghívott vendégek. Az egyik legfontosabb, legaktuálisabb témát a téli rendkívüli időjárási helyzetekre való felkészüléssel kapcsolatos kérdések jelentették.
 
 
A téli rendkívüli időjárási helyzetre felkészülés aktuális feladatairól Molnár István, a Magyar Közút NZrt. Fejér Megyei igazgatója és Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója tartott beszámolót. Molnár István arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy november 10-e óta a közútkezelő minden mérnöksége napi 24 órás szolgálatban látja el feladatát. Elhangzott, hogy Fejér megyében a tél 110 napjából 70 olyan van, amikor be kell avatkozni, és nagyjából 20 napot esik a hó.
 
Téli útüzemeltetésen a jövőben módosítás szükséges – hangsúlyozta Molnár István. A szakember hozzátette: ennek lényege a teljes úthálózat – nem csak a főbb utak – síkosság, és hó mentesítése. A közútkezelő gépparkja nagy teljesítményű járművekkel egészült ki, jelenleg több mint 70 gép van. Előszerződéseket is kötött vállalkozókkal a közútkezelő, így szükség esetén 160-170 gép tisztíthatja majd az utakat. Molnár István fontosnak tartotta elmondani, hogy körzetbejárási terv alapján dolgoznak a gépek, ha valaki felemelt kotróval közlekedő járművet lát az azt jelenti, hogy az éppen a körzete felé tart.  Az útmeteorológiai állomások több helyszínről szolgáltatnak adatokat ez is nagyban segíti a védelmi munkát, aminek azonban legfontosabb eleme az együttműködés – fejezte be tájékoztatóját Molnár István.
 
 
Magosi Lajos tűzoltó ezredes arról beszélt, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóság felvette a kapcsolatot az önkormányzatokkal, az elakadt személyek mentése biztosított, az elhelyezésükben a települések segítenek. A vasúti személyszállítás régiós szinten működik, a szolgáltatónak tájékoztatási kötelezettsége van a katasztrófavédelem felé, és az utazó közönséget is megfelelően tájékoztatniuk kell. Az általános téli tájékoztatásról a Magosi Lajos elmondta, hogy fontos a lakosság figyelmének felhívása, hogyan készüljenek a télre és mit tegyenek veszély esetén. Ebben a katasztrófavédelem vállal jelentős szerepet.
 
A téli rendkívüli időjárási helyzettel összefüggő felkészülési feladatok fontosságáról, valamint a megyei védelmi bizottság idén végrehajtott feladataival kapcsolatban szóbeli kiegészítéseket tett és a teendők jelentőségét hangsúlyozta Hári László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Igazgatási Főosztály képviseletében és Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályvezetője a testület ülésén.
 
A tájékoztatókat a megyei védelmi bizottság tudomásul vette, a határozati javaslatokat egyhangúlag elfogadta.
 
Az ülést követően a Magyar Közút NZrt. Fejér Megyei Igazgatóság udvarán a téli síkosság és hómentesítés korszerű eszközeit tekintették meg a résztvevők – tájékoztat a Fejér Megyei Védelmi Bizottság.
 
Fejér Megyei Kormányhivatal
 


Időjárás

előző hónapelőző hónap 2019. február következő hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 

 
Képújság

Facebook

FELHÍVÁS
Álhír az egyes internetes oldalakon terjedő 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatás.

HirdetésKapcsolat
Polgárdi Város Önkormányzata

8154 Polgárdi,
Batthyány utca 132.
Tel/fax: (22) 576-230
onkormanyzat@polgardi.hu