Hírek

TÖK-JÓ PARTY 2016 - Jelmezes, lampionos, táncos, felvonulás!


2016. 10. 24. 20:12
 
Tisztelt Szülők! Kedves Gyerekek! A Polgárdi Összhang Egyesület az idei TÖK-JÓ PARTY keretében egy vidám, koraesti programot szervez 2016. október 28-án, pénteken 16 órától, amelyre sok szeretettel várják a kicsiket és nagyokat egyaránt! Részletek:

IDŐPONT: 2016. OKTÓBER 28. (PÉNTEK)

TALÁLKOZÁSI PONT: VÁROSHÁZA

PROGRAM:

16:00- "RÉMISZTŐ, ÁMDE FINOM" SÜTEMÉNYEK ÉS FARAGOTT TÖKLÁMPÁSOK FOGADÁSA

BUZDÍTJUK A NAGYMAMÁKAT, ANYUKÁKAT, HOGY SÜSSENEK, HISZEN A LEGRÉMISZTŐBB ÉS LEGFINOMABB SÜTEMÉNYEKET DÍJAZZUK!

18:00-  VILÁGÍTÓ LAMPIONOS, JELMEZES FELVONULÁS

A GYÜLEKEZŐ IDEJE ALATT SÜLT TÖKÖT, RÉMISZTŐ SÜTEMÉNYEKET ÉS FORRÓ TEÁT KÍNÁLUNK A RÉSZTVEVŐKNEK!

A felvonulás útvonala:

Városháza - Battyhány utca - Munkácsy ltp. - Deák F. utca - Kossuth utca (Piac tér) MEGÁLLÓ: Tánc bemutató - Akácfa utca (Kossuth u. és Fáy A. ltp. között) - Fáy A. ltp. - Deák F. utca - Városháza

Tanácsok a lampionok elkészítéséhez:

A lámpások, lampionok bármilyen méretben, bármilyen technikával készülhetnek, csak az a lényeg, hogy világítson a sötétben, ill. a kézben könnyen vihető legyen!

Érdekességek a töklámpásokkal kapcsolatban:

Manapság a töklámpás készítését sokan az angol és amerikai ünnephez (Halloween) kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány! Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen az 1080-as évekig nyúlik vissza, amikor is az Árpád-házi Salamon király trónviszályban állt unokatestvéreivel. Emiatt aztán a későbbi Szent László király – biztonsági okokból – a visegrádi vár tornyába záratta Salamont. Az őrségnek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot, nehogy megszökjön. A töklámpások nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak a sötétben. Innen ered a mondás: „Fénylik, mint Salamon töke.”
 
 
A magyar hagyományok mellett Németországban is fellelhetők hasonló szokások. A német gyerekek egyik kedvence a Martinsfest avagy Laternenfest. E vidám, lámpás felvonulást és ünnepséget minden évben november 11-e környékén tartják. Magyarországon libát kell enni ezen a napon, Németországban pedig Szent Márton nemes cselekedetére emlékeznek meg. A történet szerint Szent Márton Pannonia provinciában élt és harcolt a hadseregben. Egyik napon kilovagolt a városkapun és meglátott egy koldust, akit megvertek és kifosztottak. Kettévágta kardjával a leplét és betakarta vele a szegény koldust. Márton később megtért és először papként majd bíborosként élte le az életét.
Erre a történetre emlékeznek a történet megelevenítésével (akár igazi ló kíséretében), majd a felvonulással, a lámpásokkal és végül a Márton kiflik kiosztásával. A felvonulás során Martin napi dalokat énekelnek, amiket a gyerekek már fejből tudnak, hiszen hetekkel a felvonulás előtt már gyakorolják őket. Miután mindenki elfáradt és átfagyott megérkezik a menet a Márton tűzhöz. A tűz körül folytatódik az éneklés. Elkezdik kiosztani a Márton kifliket. Ezeket a kifliket mindenkinek meg kell osztania egy másik emberrel. Ezzel emlékeznek meg Márton tettére a gyerekek és tanulják meg, milyen csodás osztozni valamin. A gyerekek végül punccsal és teával melegednek, míg a szülők forralt bort kortyolgatnak. A hideg és szürke novemberben mindig felüdülés a sok kis világító lámpás és emellett jó hangolódás a karácsonyi időszakra.
 
 
 
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A RENDEZVÉNY PLAKÁTJÁN:
 

 Időjárás

előző hónapelőző hónap 2018. február következő hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 

 
Képújság

Facebook

HirdetésKapcsolat
Polgárdi Város Önkormányzata

8154 Polgárdi, Batthyány u. 132.
Tel/fax: (22) 576-230
onkormanyzat@polgardi.hu