Hírek

TÖK-JÓ PARTY 2016 - Jelmezes, lampionos, táncos, felvonulás!


2016. 10. 24. 20:12
 
Tisztelt Szülők! Kedves Gyerekek! A Polgárdi Összhang Egyesület az idei TÖK-JÓ PARTY keretében egy vidám, koraesti programot szervez 2016. október 28-án, pénteken 16 órától, amelyre sok szeretettel várják a kicsiket és nagyokat egyaránt! Részletek:

IDŐPONT: 2016. OKTÓBER 28. (PÉNTEK)

TALÁLKOZÁSI PONT: VÁROSHÁZA

PROGRAM:

16:00- "RÉMISZTŐ, ÁMDE FINOM" SÜTEMÉNYEK ÉS FARAGOTT TÖKLÁMPÁSOK FOGADÁSA

BUZDÍTJUK A NAGYMAMÁKAT, ANYUKÁKAT, HOGY SÜSSENEK, HISZEN A LEGRÉMISZTŐBB ÉS LEGFINOMABB SÜTEMÉNYEKET DÍJAZZUK!

18:00-  VILÁGÍTÓ LAMPIONOS, JELMEZES FELVONULÁS

A GYÜLEKEZŐ IDEJE ALATT SÜLT TÖKÖT, RÉMISZTŐ SÜTEMÉNYEKET ÉS FORRÓ TEÁT KÍNÁLUNK A RÉSZTVEVŐKNEK!

A felvonulás útvonala:

Városháza - Battyhány utca - Munkácsy ltp. - Deák F. utca - Kossuth utca (Piac tér) MEGÁLLÓ: Tánc bemutató - Akácfa utca (Kossuth u. és Fáy A. ltp. között) - Fáy A. ltp. - Deák F. utca - Városháza

Tanácsok a lampionok elkészítéséhez:

A lámpások, lampionok bármilyen méretben, bármilyen technikával készülhetnek, csak az a lényeg, hogy világítson a sötétben, ill. a kézben könnyen vihető legyen!

Érdekességek a töklámpásokkal kapcsolatban:

Manapság a töklámpás készítését sokan az angol és amerikai ünnephez (Halloween) kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány! Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen az 1080-as évekig nyúlik vissza, amikor is az Árpád-házi Salamon király trónviszályban állt unokatestvéreivel. Emiatt aztán a későbbi Szent László király – biztonsági okokból – a visegrádi vár tornyába záratta Salamont. Az őrségnek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot, nehogy megszökjön. A töklámpások nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak a sötétben. Innen ered a mondás: „Fénylik, mint Salamon töke.”
 
 
A magyar hagyományok mellett Németországban is fellelhetők hasonló szokások. A német gyerekek egyik kedvence a Martinsfest avagy Laternenfest. E vidám, lámpás felvonulást és ünnepséget minden évben november 11-e környékén tartják. Magyarországon libát kell enni ezen a napon, Németországban pedig Szent Márton nemes cselekedetére emlékeznek meg. A történet szerint Szent Márton Pannonia provinciában élt és harcolt a hadseregben. Egyik napon kilovagolt a városkapun és meglátott egy koldust, akit megvertek és kifosztottak. Kettévágta kardjával a leplét és betakarta vele a szegény koldust. Márton később megtért és először papként majd bíborosként élte le az életét.
Erre a történetre emlékeznek a történet megelevenítésével (akár igazi ló kíséretében), majd a felvonulással, a lámpásokkal és végül a Márton kiflik kiosztásával. A felvonulás során Martin napi dalokat énekelnek, amiket a gyerekek már fejből tudnak, hiszen hetekkel a felvonulás előtt már gyakorolják őket. Miután mindenki elfáradt és átfagyott megérkezik a menet a Márton tűzhöz. A tűz körül folytatódik az éneklés. Elkezdik kiosztani a Márton kifliket. Ezeket a kifliket mindenkinek meg kell osztania egy másik emberrel. Ezzel emlékeznek meg Márton tettére a gyerekek és tanulják meg, milyen csodás osztozni valamin. A gyerekek végül punccsal és teával melegednek, míg a szülők forralt bort kortyolgatnak. A hideg és szürke novemberben mindig felüdülés a sok kis világító lámpás és emellett jó hangolódás a karácsonyi időszakra.
 
 
 
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A RENDEZVÉNY PLAKÁTJÁN:
 

 Időjárás

előző hónapelőző hónap 2019. február következő hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 

 
Képújság

Facebook

FELHÍVÁS
Álhír az egyes internetes oldalakon terjedő 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatás.

HirdetésKapcsolat
Polgárdi Város Önkormányzata

8154 Polgárdi,
Batthyány utca 132.
Tel/fax: (22) 576-230
onkormanyzat@polgardi.hu