Hírek

TÁJÉKOZTATÓ A SPANYOLCSIGÁK ELLENI VÉDEKEZÉSRŐL!


2016. 06. 13. 17:29
 
A kertek és patakok, vízlevezető csatornák partszegélye kiváló életteret biztosít a házatlan csigák tömeges szaporodásához, illetve a szomszédos földterületekre történő szétterjedésükhöz.

 

 

Az idei év csapadékos tavaszán feltétlenül gondolnunk kell arra, hogy folyamatosan ellenőrizzük a kertészeti kultúrákat, és ha ismerjük, akkor a csigák rezervátum területeit (búvóhelyeit) is, hogy időben végiggondolhassuk a tennivalókat.

A házatlan csigák rejtőzködő életmódot folytató, általában éjszaka mozgó állatok. Korán hajnalban, vagy késő este figyelhetjük meg  őket leggyakrabban.
 
Táplálékukban nem különösebben válogatósak. A zöld növényi részeket reszelőnyelvük segítségével elreszelik, tarrágást is végezhetnek. Nyálkájukkal, ürülékükkel szennyezik a növényt, termést. A tárolt zöldségeket a tárolóban is megdézsmálhatják. A földalatti növényi részek is áldozatul eshetnek károsításuknak: a csigák jelenlétét öblös, üreges "kirágások" jelzik a gumókon, karógyökereken.
 
A házatlan csigák egy- ill. kétnemzedékűek, a nemzedékek összefolynak a hosszú tojásrakási időszak miatt. A legnagyobb mennyiségű tojást nyár végén, ősszel rakják a talaj felső rétegébe, levelek alá, a talaj felszínére.
 
Tömeges elszaporodásukat a csapadékos időjárás mellett az ugaroltatás, a minimális talajművelési technológiák, a művelés nélküli vizes élőhelyek, az elhanyagolt, elgyomosodott területek megléte is segíti.
 
Amire fontos, hogy odafigyeljünk:
 
 • Termőhely kiválasztás: kerüljük a mély fekvésű, vizenyős területeket. Vízfolyások és gyepesített árok melletti parcellára ne ültessünk tág térállású, értékes növényeket. Gyomos, ugaroltatott tábla mellé ne tervezzünk zöldséges kertet.
 • Talajművelés: csigákkal fertőzött terület közelében kerüljük az ugaroltatást. Kora tavasszal a talajmunkák során a felszínre kerülő - talajban telelő - csigák összegyűjthetők és/vagy elpusztulnak (hideg, élelemhiány).
 • Talajtakarás: fertőzött területeken mondjunk le a vastag (nedves) talajtakarók használatáról.
 • Öntözés: reggel öntözzünk, ha lehet, kerüljük az esti és gyakori locsolást.
 • Betelepedés megakadályozása:
  • a csigakerítés a betelepedés irányára merőlegesen elhelyezve megakadályozza a csigák bejutását a védendő területre (készíthető fémlemezből is, min. 20 cm magasságú legyen, tetején 45 fokos szögben visszahajló peremmel - a perem a csigák bevándorlásának irányába nézzen).
  • csigariasztás növényekkel, növényi részekkel is történhet, pl. begónia, fekete ribiszke, harasztok levele.
  • a védendő területen kívül is összecsalogathatjuk a csigákat:
   • csalogató talajtakarással,
   • csalogató búvóhely készítésével,
   • burgonya- és uborka darabokkal, vizezett korpával,
   • sörcsapda alkalmazásával (földbe süllyesztett tejfölös pohár, konzervdoboz félig sörrel töltve)
   • a védeni kívánt terület szegélyén 20-30 g/m2 oltatlan mész, vagy porított szuperfoszfát kihelyezése is eredményes lehet.
 
A fizikai védekezési módszerek megegyezhetnek a betelepedés megakadályozásának lehetőségeivel, illetve:
 
 • a csigák korán reggel és késő este összegyűjthetők a búvóhelyről történő ki-be vándorláskor
 • zöldségtárolóba csak gondosan átválogatott tétel kerüljön, a nyílások (ajtó, ablak, szellőző) ne engedjenek átjárást a csigáknak.
A kémiai védekezés a csigaölő szerek alkalmazását jelenti. Szántóföldi és kertészeti kultúrákban (palántaágyban és üvegházban) zöldségfélék, dísznövények védelmére alkalmazható készítmények:
 
 • Delicia csigaölő szer 5 % metaldehid 15-20 kg/ha
 • Limex* csigaölő szer 6 % metaldehid 0,6 g/m2
 • Mesurol csigaölő szer 4 % merkaptodimetur 3,0 kg/ha
 • Detia csigaölő szer 6 % metaldehid 0,6 g/m2
Szabadföldön a sorközbe sávosan, kupacokban kell kihelyezni a csigaölő szert, ügyelve arra, hogy friss gyümölcsre és zöld növényi részre ne kerüljön.
 
Hajtatásban a fóliasátor szélén, a búvóhelyek környékén szabad sávosan a talajfelszínre helyezni a szert, úgy, hogy az nem kerülhet a szélső sorok leveleire, terméskezdeményeire. A készítményeket a növényállományra felülről szórni tilos!
 
A csigaölő szerek közvetlenül ugyan nem használhatók leveles zöldségfélékben, melyeknek friss, zöld része kerül fogyasztásra (zöldhagyma, kapor, saláta, sóska, spenót), azonban a kerti közlekedő utak mentén, valamint a kerítések mellett jó eredménnyel alkalmazhatók.
 
Biológiai védekezésként alkalmazható az "indiai" futókacsa. Extrém, függőleges testtartású (régen pingvinkacsának is hívták), mozgékony, vékony, különleges kacsafajta.
 
 
A futókacsa rendkívül hatékonyan pusztítja a spanyolcsigát. Egy kacsa pár elég egy átlagos méretű háztáji kert csigamentesítéséhez. Kiváló szaglásuknak köszönhetően teljes biztonsággal rátalálnak a kártevőkre, odaviszik a kacsaúsztatójukhoz, itatójukhoz, hogy vízzel nyeljék le, mert másképp a ragacsos-nyálkás falatok nem csúsznak le a torkukon. Nagyon szeretik fogyasztani a csigapetéket is.
 
A spanyolcsigák hazánkban honos természetes ellenségei a béka, a gyík, a fogoly, a fácán, a vakond, a sündisznó.
 
A csigák elleni védekezés súlypontos része a megelőzés kell hogy legyen, ezért igyekezzünk együtt, közösen mindent megtenni a spanyolcsigák betelepedésének, és szaporodásának megakadályozására!
 
Polgárdi Városgondnokság Kft.


Időjárás

előző hónapelőző hónap 2019. február következő hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 

 
Képújság

Facebook

FELHÍVÁS
Álhír az egyes internetes oldalakon terjedő 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatás.

HirdetésKapcsolat
Polgárdi Város Önkormányzata

8154 Polgárdi,
Batthyány utca 132.
Tel/fax: (22) 576-230
onkormanyzat@polgardi.hu