Hírek

Információk a Digitális Átállásról


2013. 06. 18. 18:53
 
A digitális átállás nem érinti a kábeltelevízió-nézőket. Elsősorban azokat televíziónézőket érinti az átállás, akik jelenleg egyszerű antennával az előfizetés nélkül fogható analóg földfelszíni műsorokat nézik. Közvetetten azoknak a kábeltelevízió-hálózatoknak az üzemeltetőit/tulajdonosait érinti az átállás, akik az M1; RTL Klub és a TV2 adását az analóg földfelszíni műsorszóró hálózatokról vették, nekik e csatornák vételét a későbbiekben más platformról kell megvalósítani.

 

Mi az a Digitális Átállás?

 

A digitális átállás az a folyamat, amelynek során az analóg műsorterjesztés helyébe a digitális műsorterjesztés lép.

Ez a földfelszíni televíziózás számára azt jelenti, hogy a hagyományos, analóg földfelszíni műsorszórás helyébe a frekvenciasáv hatékonyabb és gazdaságosabb hasznosítását lehetővé tévő digitális sugárzás lép.

 

Mikor történik meg a Digitális Átállás?

 

A digitális átállás két ütemben fog megtörténni, az első ütem 2013. július 31-én, a második ütem október 31-én zárul le.

 

Kiket érint a Digitális Átállás?

 

Az átállás elsődleges érintettjei azok, akik jelenleg is hagyományos szoba- vagy tetőantennával az analóg földfelszíni adást nézik, vagyis azok az érintettek, akik csak az M1, a TV2 és/vagy az RTL Klub adását tudják nézni, más csatorna nem áll a rendelkezésükre. A digitális átállás közvetlenül nem érinti azokat, akik kábel- vagy műholdastelevízió-szolgáltató által vagy interneten keresztül fogják az adásokat.

 

 

Mit kell tennie annak, aki érintett a Digitális Átállásban?

 

Az érintetteknek be kell szerezniük egy set-top-boxot, vagy olyan televíziókészüléket kell vásárolniuk, amely beépített vevőegységgel rendelkezik. A másik lehetőség, hogy az érintettek előfizetnek a lakóhelyükön elérhető kábel- vagy műholdastelevíziós-szolgáltató valamelyik csomagjára, vagy az IPTV-t választják. Az analóg sugárzás lekapcsolása után a hagyományos szoba- vagy tetőantennával és televízióval csak akkor lesznek elérhetőek a jelenlegi csatornák, ha a nézők egyszeri költséggel beszereznek egy megfelelő vevőkészüléket, úgynevezett set-top-boxot, amelyet a televíziókészülékhez csatlakoztatnak, vagy ha olyan új tévékészüléket vásárolnak, amely ezt a megfelelő vevőegységet már beépítve tartalmazza.

 

Nálunk miért most történik meg az átállás?

 

Az európai uniós előírások alapján 2015 elejéig kell megtörténnie az átállásnak. Ezzel összhangban a magyar szabályozás szerint 2014. december 31. napjáig kell megtörténnie az átállásnak. A digitális átállást követően felszabaduló 800 MHz-es sáv értékesítésre kerül a mobilszolgáltatók - pl. gyorsabb internettechnológia - részére.

 

További információk az érintetteknek: http://www.digitalisatallas.hu/tamogatas, 06 80 38 39 40 (ingyenes zöld szám)

 

Az átállásban érintettek a Polgármesteri Hivatal Szociális Ügyintézőitől (Somogyiné Berta Edina, Májer Alexandra) kérhetnek segítséget, hogy állami támogatással hozzájuthassanak a digitális műsorszórás vételéhez szükséges eszközökhöz.

 

 
előző hónapelőző hónap 2020. május következő hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

 
Képújság

Facebook


Kapcsolat
Polgárdi Város Önkormányzata

8154 Polgárdi,
Batthyány utca 132.
Tel/fax: (22) 576-230
onkormanyzat@polgardi.hu