Hírek

Tájékoztató a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer bevezetéséről


2012. 12. 13. 11:09
 
Magyarországon 2013 júliusától kötelezővé válik a megtett úttal arányos, elektronikus díjfizetési mód a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek részére.

A Kormány 1138/2012. (V.3.) és 1361/2012. (IX.14.) számú határozataiban döntött a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer (ED) bevezetésével kapcsolatos feladatokról.

 
A Kormány a közúti közlekedésben is elkötelezett az arányos teherviselés, és a "használó és szennyező fizet" elv mielőbbi és maradéktalan alkalmazása mellett. Ezért döntött úgy, hogy az általánydíjas, időtartamhoz kötött matricás rendszert a megtett úttal arányos tarifarendszer váltsa fel, amelyben az úthasználók az utazási távolság és járműveik környezetvédelmi jellemzői alapján fizetik meg az útdíjat. 2013 júliusától a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek már ilyen módon fizetnek a gyorsforgalmi utakon (1173 km) és az országos főúthálózat külterületi szakaszain (5145 km), mindösszesen (6318 km). A 3,5 tonna alatti járművek és a buszok a számukra díjköteles gyorsforgalmi utakon továbbra is az e-matricás rendszerben közlekedhetnek. Az alkalmazni kívánt elektronikus díjszedési technológiának köszönhetően az úthasználóknak a díjak befizetéséhez nem kell megállniuk, az útdíjat a járműbe szerelt eszköz segítségével előre vagy utólag rendezhetik. Az Európában széles körben elterjedt díjpolitikai és technológiai megoldás lehetővé teszi, hogy az utakat használók az igénybevétellel arányosan járuljanak hozzá a hazai útfenntartás költségeihez. A teherforgalom kiegyensúlyozottabb díjterhelése legalább részben ellentételezheti az országon áthaladó kamionok által okozott állapotromlást és környezetszennyezést. Az e-útdíj bevezetése a vasút pályadíjak miatt fennálló versenyhátrány mérséklését eredményezi, nő az alacsonyabb fuvarozási költségű helyi, hazai áruk és szolgáltatások versenyképessége.
 
A díjszedői feladatokat a jelenlegi e-matricás struktúrához hasonlóan az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a díjszedés állami felügyeletét a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ látja el.
 
A rendszer tervezésekor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a díjköteles szakaszok megkerülése és az elkerülő utak melletti zaj, rezgés, levegő és egyéb környezeti terhelés minimális legyen. Ahol a rendszer indulását követően jelentős leterelődés észlelhető, vagy a forgalom változása jelentős mértékben befolyásolja az ott élők életminőségét, ott forgalomcsillapító intézkedések alkalmazása válhat szükségessé.
 
A lakosság segítségére és közreműködésére is számít a Minisztérium annak érdekében, hogy a műszakilag és forgalmilag leginkább megfelelő megoldások közül a településen élők és a közvetlenül érintettek számára hosszútávon megnyugtató megoldást vagy megoldásokat válasszák ki.
 
Mindezen információk alapján tisztelettel kérjük a lakosságot, hogy a beruházás folyamatában tervezett tájékoztatásokon, közéleti fórumokon aktívan vegyenek részt, hogy az össztársadalmi érdekek mellett a helyi érdekek is érvényre juthassanak!előző hónapelőző hónap 2020. május következő hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

 
Képújság

Facebook


Kapcsolat
Polgárdi Város Önkormányzata

8154 Polgárdi,
Batthyány utca 132.
Tel/fax: (22) 576-230
onkormanyzat@polgardi.hu